Dierproefvrijnl

Ik krijg vaak de vraag; “maar op de website van het merk staat dat ze dierproefvrij zijn, waarom zeg jij dan van niet?”, en dat snap ik! Als je mij al langer online volgt, weet je waarschijnlijk al hoe merken je kunnen misleiden. Zo zeggen veel merken bijvoorbeeld dat ze zelf niet op dieren testen, maar betalen ze vervolgens wel derde partijen om het vóór hun te doen. Dat is natuurlijk super krom…

En hoewel het overgrote deel van de dierproeven voor cosmetica buiten Europa gebeurt, maakt dit het niet minder erg! Alle dieren horen normaal behandeld te worden, ook in andere gedeeltes van de wereld. Een dier in Duitsland voelt net zoveel pijn als een dier in China en verdient immers dezelfde bescherming. Door deze merken te blijven kopen kunnen ze deze praktijken in stand houden, wat natuurlijk het tegenovergestelde is van wat we willen. Maar, terug naar het onderwerp; de misleidende marketing.

Laten we Nivea als voorbeeld nemen. Als we Google de vraag stellen of Nivea dierproefvrij is, krijgen we meteen de eigen website van Nivea bovenaan te zien met het antwoord. “We zijn tegen het testen op dieren”, stelt Nivea. Nivea Seo

Als we echter even wat verder zoeken en de website van Peta bekijken, zien we al snel dat Peta heeft kunnen vaststellen dat Nivea wel degelijk gebruik maakt van dierproeven. Precies hetzelfde verhaal gaat op voor L'Oréal.

Nivea Test

Loreal Pas Opp

Waarom doen merken dit? Voor een merk is het natuurlijk super slechte marketing als ze op hun eigen website toegeven nog gebruik te maken van dierproeven. Daarom publiceren ze valse verklaringen of draaien er net als Nivea simpelweg omheen door te zeggen “we zijn tegen dierproeven”, wat natuurlijk helemaal niet de vraag beantwoordt.

Mijn twee belangrijkste tips bij het nagaan of een merk dierproefvrij is, zijn;

  1. Kijk nooit enkel op de site van het merk zelf. Het is veel betrouwbaarder om gebruik te maken van een externe bron, iemand die niet geassocieerd is met de betreffende organisatie. Voorbeelden van betrouwbare bronnen zijn Peta, Leaping Bunny, Cfk en Dierproefvrijnl.
  2. Naast mijn website, krijg je voor grotere merken/bedrijven vaak meer resultaten te zien als je in het Engels zoekt. Zoek dus in plaats van “Nivea Dierproefvrij” op “Nivea Cruelty Free”. Zo kom je ook sneller bij de grotere instanties als Peta of Leaping Bunny terecht.

 

Voor vragen ben ik ook altijd bereikbaar op mijn mailadres; info@dierproefvrijnl.nl. Ik neem dagelijks contact op met verschillende merken, als je een merk dus nog niet op de lijst ziet staan kan het zijn dat ik nog contact met het merk aan het opnemen ben. Updates zal ik altijd als eerste delen op mijn social media.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *