Dierproefvrijnl

Wist jij dat je op verschillende plekken in Nederland ex-proefdieren kunt adopteren? Jaarlijks worden er zo’n half miljoen proefdieren gebruikt (Stichting Proefdiervrij, 2023). De meeste hiervan worden gedood, maar het komt voor dat een proefdier zijn plekje in het laboratorium mag inruilen voor een nieuw huisje. Soms zijn deze dieren daadwerkelijk gebruikt in onderzoek, maar het kan ook dat ze gefokt zijn voor onderzoek maar vervolgens niet worden gebruikt, ook wel fokoverschot genoemd. Wil jij helpen en een ex-proefdier een mooi tweede leven geven? Kijk hieronder waar je dit kunt doen! Tip; klik op de link van de stichting om direct op hun website uit te komen <3

De Dierenbescherming

Jaarlijks vangt de dierenbescherming duizenden dieren op in haar asielen. Op de website www.ikzoekbaas.nl is er ook een aparte pagina te vinden met ex-proefdieren die opzoek zijn naar een huisje. Denk aan dieren als beagles, muizen of ratten. De ratjes op de website bijvoorbeeld komen uit de laboratoria van de Universiteit Utrecht en het UMC Utrecht. De meeste hebben lichte handelingen ondergaan, zoals een bloedafname of een gedragstest. Ook kan het voorkomen dat ze gefokt zijn maar uiteindelijk niet zijn gebruikt. Op de website zijn de kenmerken van de verschillende dieren terug te vinden en het mailadres waar je contact mee kan opnemen als je interesse hebt.

dierenbescherming ex proefdieren, dierproefvrij

Stichting Hulp en Herplaatsing Huisdieren

Stichting Hulp en Herplaatsing Huisdieren biedt ook verschillende ex-proefdieren ter adoptie aan. De stichting is gevestigd in Leeuwarden en werkt samen met de dierenbescherming. Bij deze stichting worden vooral beagles ter adoptie aangeboden. Dit is niet heel gek, want de beagle is namelijk de meest gebruikte hondensoort in proefdierenonderzoek. De beagles verblijven in een gastgezin of een pension van de stichting. Hier blijven ze tijdelijk, tot ze geadopteerd worden.

shhh

Stichting Knaagdierenopvang het Knagertje

Stichting Knaagdierenopvang het Knagertje is een opvang met verschillende soorten knaagdieren. Ook bij deze stichting is het mogelijk om ex-proefdieren te adopteren, op hun site en Facebook vind je bijvoorbeeld verschillende berichten met ex-labratjes die opzoek zijn naar een nieuw huisje. De vrijwilligers van de stichting zetten zich sinds 1996 al hard in om knaagdieren op te vangen en te herplaatsen.

knagertje

 

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *