Dierproefvrijnl

Vandaag, 24 april, is het wereldproefdierendag. Op deze dag staan we stil bij alle dieren die jaarlijks moeten lijden in verschillende onderzoeken en op verschillende manieren. Er worden in Nederlands jaarlijks nog bijna een half miljoen dierproeven gedaan, dat moet anders (bron: Proefdiervrij.nl).

En het zijn niet alleen de proefdieren die jaarlijks de dupe zijn van deze praktijken, we moeten ook zeker de ‘onzichtbare proefdieren’ niet vergeten, zoals stichting Proefdiervrij dit beschrijft. Dit zijn bijvoorbeeld de dieren die wel gefokt worden, maar niet gebruikt worden. In veel gevallen worden deze dieren afgemaakt. Of de productiedieren die gefokt worden voor de productie van dierlijke materialen. 

Je voelt je soms zo machteloos; want wat kan ik nu doen? Maar we kunnen zeker actie ondernemen! Op 6 juni zijn de Europese verkiezingen. Op deze dag kunnen we onze stem uitbrengen tegen dierproeven, door op diervriendelijke kandidaten te stemmen. Wil jij graag ook een stem zijn voor de proefdieren die zelf geen stem hebben, stem dan tegen dierenleed via deze link

En natuurlijk kun je ook een verschil maken door bewust te kiezen voor welke merken je koopt en support! Door de switch te maken naar het gebruik van enkel dierproefvrije producten maak je een statement. Het klinkt hard, maar door merken te blijven kopen die niet dierproefvrij zijn kunnen zij deze praktijken in stand houden, mijn advies is dus ook om deze merken te boycotten. Er zijn tegenwoordig genoeg goede dierproefvrije merken en het is zeker niet meer zo lastig als dat het vroeger was!

En als laatste, verspreid de boodschap! Praat met mensen in je omgeving over dierproeven en vraag naar wat ze hierover weten. Deel zeker met je omgeving welke merken dierproefvrij zijn, maar laat ze ook weten welke merken niet aan de dierproefvrije eisen voldoen, dit maakt vaak meer impact dan alleen het ‘positieve’ te belichten. 

De dieren zullen je dankbaar zijn! <3